Zoeken
dinsdag 21 april 2015  Tellen » Atlassen » Visatlas Noord-Holland Registreren   Inloggen

Visatlas Noord-Holland

Minimaliseren
bittervoorn-Jelger.jpgStichting RAVON gaat in samenwerking met Landschap Noord-Holland de komende drie jaar werken aan een nieuwe verspreidingsatlas van de Noord-Hollandse brak- en zoetwatervissen. De nieuwe atlas draagt bij aan een adequate bescherming van deze dieren. Op zaterdag 25 april zal de aftrap plaats vinden met een cursus en excursie in de Eilandspolder. Iedereen die geïnteresseerd is en iets wil leren over vissen is welkom.

Noord-Holland herbergt bijzondere en internationaal zeldzame soorten zoals bittervoorn en kleine modderkruiper. Ook door de vele overgangen van zoet naar zout water zijn er veel bijzondere vissoorten te vinden. Door hun leven onder water vormen vissen een onderbelichte groep, waardoor er weinig bekend is over hun verspreiding. Dit terwijl vissen juist een zeer belangrijke graadmeter zijn voor de biologische kwaliteit van het water waarin ze voorkomen. Tijd dus om dit goed in kaart te brengen!

In het kader van de atlas organiseren Stichting RAVON en Landschap Noord-Holland een cursus herkennen en inventariseren van zoetwatervissen. Op 25 april wordt in de ochtend theorie behandeld met in de middag, aansluitend een excursie in De Eilandspolder, waarin het geleerde meteen in praktijk wordt gebracht. Per boot en met schepnetten gaan we zoeken naar soorten als bittervoorn en kleine modderkruiper. Deze cursus is bedoeld voor enthousiaste natuur- en visliefhebbers die de komende drie jaar vissen willen gaan inventariseren voor de nieuwe verspreidingsatlas.

Ervaring op het gebied van inventariseren is niet nodig. Tijdens de excursie krijgt u informatie over het atlasproject, vissen, visherkenning en inventarisatiemethoden. U wordt in korte tijd opgeleid. Voor mensen die mee doen aan het atlasproject zijn boekjes én een visnet beschikbaar. Ook volgen er de komende drie jaar praktijkexcursies, nieuwsbrieven en terugkoppelavonden. Een unieke kans kennis te maken met een heel nieuwe wereld.

Wilt u meedoen aan het atlasproject, kom dan naar de eerste bijeenkomst op zaterdag 25 april. Geef u op bij Landschap Noord-Holland, Jeanine Hamers of Kees Dekker, 088-0064441, of per email (klik hier)

De atlas wordt mede gefinancierd door: Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Rijkswaterstaat directie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Rijnland en Waternet. paling 700.jpg
  

Waarnemingen doorgeven!

Minimaliseren
  

Doe mee!

Minimaliseren

Geef hier uw gegevens door als u interesse heeft om mee te doen met het Atlas project. We zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

* Required
  
© PlumIT